Error: Your upload path is not valid or does not exist: /var/www/html/wp-portal/wp-content/uploads/sites/40014 Tadż Mahal czy Festiwal Kolorów? - nasi podbijają Indie! - Studenckie Koło Naukowe Chemików przy Wydziale Chemicznym
A A+ A++

Studenci Wydziału Chemicznego Politechniki Śląskiej dzięki wielu programom i współpracom międzynarodowym mają możliwość wyjazdu do wielu ośrodków badawczych na całym Świecie. Na naszej stronie pisaliśmy już o studentach i doktorantach, którzy byli m.in. w Nowej Zelandii, Australii,czy Szwajcarii. Teraz czas na trochę bardziej egzotyczny kierunek… Indie!

Przez cały sierpień Łukasz Czapura i Jakub Ćwiertnia dzięki programowi NAWA mieli możliwość pojechać na Indian Institute Of Technology Roorkee, aby pracować w zespole profesora Ramesha Chandry. Zajmowali się oni głównie badaniem właściwości próbek, które przywieźli ze sobą z Polski.

Sama praca w laboratorium była bardzo ciekawa i przyjemna. Doktoranci byli bardzo mili, życzliwi i pomocni. Niestety warunki klimatyczne mnie zaskoczyły. Mimo że byłem przygotowany na wysoką temperaturę i wilgoć, to zderzenie z rzeczywistością było ciężkie. Na szczęście same laboratoria, jak i budynki kampusu były klimatyzowane. Będzie mi trochę w Polsce brakować przerw na indyjską herbatę z mlekiem, które były nierozłącznym elementem dnia w labie. Duże wrażenie zrobiła na mnie kanał Gangesu, który okazał się być ogromny.- Tak komentuje Łukasz

Całkowicie inna kultura, która szokuje, mimo że się człowiek spodziewa. Ruch uliczny potrafi przyprawić o ciarki. Podczas pobytu pokochałem kuchnię. Ludzie są tam bardzo życzliwi i troszczą się o bliskich. Dzięki uprzejmości tamtejszych doktorantów miałem okazję zobaczyć pobliskie miasto nocą, żeby przekonać się jak wygląda życie w mniejszych miejscowościach.Tęsknić raczej nie będę, ale Indie to kraj, który w życiu warto choć raz zasmakować.- dodaje Kuba

Z takich ciekawostek to nasi koledzy próbowali kiszone…mango! Niestety, nie dostaliśmy pozytywnego komentarza co do smaku ani polecenia tej ciekawej potrawy. 

W ramach czegoś innego mogę dodać, że spotkaliśmy się z kubkami biodegradowalnymi z gliny. Po wypiciu herbaty wystarczyło dosłownie wyrzucić kubek na trawę, który pod wpływem wilgoci i pory deszczowej wracał do swojej formy przed wypaleniem.

Sam wyjazd można zaliczyć jako udany, pełen uczty naukowej, jak i aromatycznej kuchni indyjskiej. Mamy nadzieję, że naszym kolegom uda się pojechać jeszcze w nie jedno piękne miejsce, gdzie będą mogli czerpać wiedzę garściami.

Wyjazd był możliwy dzięki programowi NAWA BPI/PST/2021/1/0039

Tekst i redakcja: Agnieszka Kicińska

Zdjęcia: Łukasz Czapura, Jakub Ćwiertnia

© Politechnika Śląska

Polityka prywatności

Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)

Deklaracja dostępności

„E-Politechnika Śląska - utworzenie platformy elektronicznych usług publicznych Politechniki Śląskiej”

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie