A A+ A++
photo
Autor: System Publikacja: 24.06.2019

Naukowcy wywodzący się z Politechniki Śląskiej opracowali pierwszy na świecie w pełni kompaktowy liofilizator żywności!

Start-up FrostX współtworzony przez Krzysztofa Hoinkę, Adama Milejskiego, wywodzących się z Politechniki Śląskiej oraz Patryka Rogoscha, opracował innowacyjne rozwiązanie -liofilizator dla małego i średniego biznesu.

Liofilizacja jest procesem czysto fizycznym, w którym nie są wykorzystywane żadne ulepszające czy konserwujące dodatki chemiczne. Dzięki niej można więc naturalnie przetwarzać żywność (owoce, warzywa, zioła, grzyby, mięsa, gotowe potrawy i inne) z zachowaniem wszystkich składników odżywczych i witamin. Produkty powstałe w ten sposób mają niezmienioną strukturę i barwę (nie są pomarszczone jak przy tradycyjnych sposobach suszenia) i utrzymują swoją przydatność do spożycia sięgającą nawet 25 lat. Oprócz tego liofilizacja uwydatnia naturalny smak żywności. Żywność liofilizowana znakomicie nadaje się do przechowywania i transportu. Można z niej w łatwy i szybki sposób uzyskać ponownie produkt pierwotny. W związku z tymi zaletami, żywność liofilizowana jest szczególnie doceniania przez podróżników czy osoby uprawiające wspinaczkę górską.
 
Coraz częściej zyskuje ona jednak bardzo dużą popularność wśród pozostałych konsumentów i przedsiębiorców. Liofilizaty mogą być świetną alternatywą dla słodyczy, a ich zastosowanie szybko rośnie w branży gastronomicznej.

Opracowany przez start-up FrostX liofilizator znajdzie zastosowanie przede wszystkim wśród małych producentów i przetwórców żywności (ogrodników, sadowników, restauratorów, hotelarzy itp.). W przyszłym roku zostaną zakończone prace nad mniejszą wersją urządzenia, które będzie przeznaczone do użytku domowego.

FrostX to kolejna spółka funduszu Akcelerator Technologiczny Gliwice Sp. z o.o., działającego przy Technoparku Gliwice. Więcej na temat startupu FrostX można znaleźć TUTAJ
 
Na zdjęciu pomysłodawcy liofilizatora: Adam Milejski i Krzysztof Hoinka.
Udostępnij:fbtwitter

Aktualności

Pokaż wszystkie
photo

Zaproszenie do Biblioteki ROZ

Zapraszamy wszystkich studentów i wykładowców do odwiedzenia Biblioteki oraz do korzystania z dedykowanego im księgozbioru.

Katarzyna Braszczok
2025-10-08 09:34:20
2025-10-08 09:41:52
08.10.2025
photo

Karta obiegowa studenta

Studenci kończący naukę na Wydziale Organizacji i Zarządzania zobligowani są do uzyskania potwierdzenia uregulowania zobowiązań wobec Biblioteki ROZ.

Katarzyna Braszczok
2024-06-17 11:32:00
2025-10-08 09:32:14
17.06.2024
photo

Komunikat

Zmiana godzin otwarcia

Katarzyna Braszczok
2024-03-19 10:07:00
2025-10-06 11:11:37
19.03.2024
photo

Witryna Biblioteki

Miło nam poinformować o uruchomieniu nowej witryny Biblioteki Wydziału Organizacji i Zarządzania.

Katarzyna Braszczok
2024-03-15 12:38:43
2024-03-20 12:58:18
15.03.2024
1 z 2

Więcej aktualności

© Politechnika Śląska

Polityka prywatności

Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)

Deklaracja dostępności

„E-Politechnika Śląska - utworzenie platformy elektronicznych usług publicznych Politechniki Śląskiej”

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie