Start - Aktualnosci

Autor: System Publikacja: 24.06.2019
Liofilizacja jest procesem czysto fizycznym, w którym nie są wykorzystywane żadne ulepszające czy konserwujące dodatki chemiczne. Dzięki niej można więc naturalnie przetwarzać żywność (owoce, warzywa, zioła, grzyby, mięsa, gotowe potrawy i inne) z zachowaniem wszystkich składników odżywczych i witamin. Produkty powstałe w ten sposób mają niezmienioną strukturę i barwę (nie są pomarszczone jak przy tradycyjnych sposobach suszenia) i utrzymują swoją przydatność do spożycia sięgającą nawet 25 lat. Oprócz tego liofilizacja uwydatnia naturalny smak żywności. Żywność liofilizowana znakomicie nadaje się do przechowywania i transportu. Można z niej w łatwy i szybki sposób uzyskać ponownie produkt pierwotny. W związku z tymi zaletami, żywność liofilizowana jest szczególnie doceniania przez podróżników czy osoby uprawiające wspinaczkę górską.
Opracowany przez start-up FrostX liofilizator znajdzie zastosowanie przede wszystkim wśród małych producentów i przetwórców żywności (ogrodników, sadowników, restauratorów, hotelarzy itp.). W przyszłym roku zostaną zakończone prace nad mniejszą wersją urządzenia, które będzie przeznaczone do użytku domowego.
FrostX to kolejna spółka funduszu Akcelerator Technologiczny Gliwice Sp. z o.o., działającego przy Technoparku Gliwice. Więcej na temat startupu FrostX można znaleźć TUTAJ
Naukowcy wywodzący się z Politechniki Śląskiej opracowali pierwszy na świecie w pełni kompaktowy liofilizator żywności!
Start-up FrostX współtworzony przez Krzysztofa Hoinkę, Adama Milejskiego, wywodzących się z Politechniki Śląskiej oraz Patryka Rogoscha, opracował innowacyjne rozwiązanie -liofilizator dla małego i średniego biznesu.
Liofilizacja jest procesem czysto fizycznym, w którym nie są wykorzystywane żadne ulepszające czy konserwujące dodatki chemiczne. Dzięki niej można więc naturalnie przetwarzać żywność (owoce, warzywa, zioła, grzyby, mięsa, gotowe potrawy i inne) z zachowaniem wszystkich składników odżywczych i witamin. Produkty powstałe w ten sposób mają niezmienioną strukturę i barwę (nie są pomarszczone jak przy tradycyjnych sposobach suszenia) i utrzymują swoją przydatność do spożycia sięgającą nawet 25 lat. Oprócz tego liofilizacja uwydatnia naturalny smak żywności. Żywność liofilizowana znakomicie nadaje się do przechowywania i transportu. Można z niej w łatwy i szybki sposób uzyskać ponownie produkt pierwotny. W związku z tymi zaletami, żywność liofilizowana jest szczególnie doceniania przez podróżników czy osoby uprawiające wspinaczkę górską.
Coraz częściej zyskuje ona jednak bardzo dużą popularność wśród pozostałych konsumentów i przedsiębiorców. Liofilizaty mogą być świetną alternatywą dla słodyczy, a ich zastosowanie szybko rośnie w branży gastronomicznej.
Opracowany przez start-up FrostX liofilizator znajdzie zastosowanie przede wszystkim wśród małych producentów i przetwórców żywności (ogrodników, sadowników, restauratorów, hotelarzy itp.). W przyszłym roku zostaną zakończone prace nad mniejszą wersją urządzenia, które będzie przeznaczone do użytku domowego.
FrostX to kolejna spółka funduszu Akcelerator Technologiczny Gliwice Sp. z o.o., działającego przy Technoparku Gliwice. Więcej na temat startupu FrostX można znaleźć TUTAJ
Na zdjęciu pomysłodawcy liofilizatora: Adam Milejski i Krzysztof Hoinka.
Aktualności
Pokaż wszystkie

1
z
1
Więcej aktualności Mniej aktualności