Start - Aktualności
Aktualności
![photo](/wp-content/uploads/api-cache-images/7234/0e68e9c7-e161-4e81-a1b7-441b75cd7df7.jpg)
Autor: System Publikacja: 24.06.2019
Liofilizacja jest procesem czysto fizycznym, w którym nie są wykorzystywane żadne ulepszające czy konserwujące dodatki chemiczne. Dzięki niej można więc naturalnie przetwarzać żywność (owoce, warzywa, zioła, grzyby, mięsa, gotowe potrawy i inne) z zachowaniem wszystkich składników odżywczych i witamin. Produkty powstałe w ten sposób mają niezmienioną strukturę i barwę (nie są pomarszczone jak przy tradycyjnych sposobach suszenia) i utrzymują swoją przydatność do spożycia sięgającą nawet 25 lat. Oprócz tego liofilizacja uwydatnia naturalny smak żywności. Żywność liofilizowana znakomicie nadaje się do przechowywania i transportu. Można z niej w łatwy i szybki sposób uzyskać ponownie produkt pierwotny. W związku z tymi zaletami, żywność liofilizowana jest szczególnie doceniania przez podróżników czy osoby uprawiające wspinaczkę górską.
Opracowany przez start-up FrostX liofilizator znajdzie zastosowanie przede wszystkim wśród małych producentów i przetwórców żywności (ogrodników, sadowników, restauratorów, hotelarzy itp.). W przyszłym roku zostaną zakończone prace nad mniejszą wersją urządzenia, które będzie przeznaczone do użytku domowego.
FrostX to kolejna spółka funduszu Akcelerator Technologiczny Gliwice Sp. z o.o., działającego przy Technoparku Gliwice. Więcej na temat startupu FrostX można znaleźć TUTAJ
Naukowcy wywodzący się z Politechniki Śląskiej opracowali pierwszy na świecie w pełni kompaktowy liofilizator żywności!
Start-up FrostX współtworzony przez Krzysztofa Hoinkę, Adama Milejskiego, wywodzących się z Politechniki Śląskiej oraz Patryka Rogoscha, opracował innowacyjne rozwiązanie -liofilizator dla małego i średniego biznesu.
Liofilizacja jest procesem czysto fizycznym, w którym nie są wykorzystywane żadne ulepszające czy konserwujące dodatki chemiczne. Dzięki niej można więc naturalnie przetwarzać żywność (owoce, warzywa, zioła, grzyby, mięsa, gotowe potrawy i inne) z zachowaniem wszystkich składników odżywczych i witamin. Produkty powstałe w ten sposób mają niezmienioną strukturę i barwę (nie są pomarszczone jak przy tradycyjnych sposobach suszenia) i utrzymują swoją przydatność do spożycia sięgającą nawet 25 lat. Oprócz tego liofilizacja uwydatnia naturalny smak żywności. Żywność liofilizowana znakomicie nadaje się do przechowywania i transportu. Można z niej w łatwy i szybki sposób uzyskać ponownie produkt pierwotny. W związku z tymi zaletami, żywność liofilizowana jest szczególnie doceniania przez podróżników czy osoby uprawiające wspinaczkę górską.
Coraz częściej zyskuje ona jednak bardzo dużą popularność wśród pozostałych konsumentów i przedsiębiorców. Liofilizaty mogą być świetną alternatywą dla słodyczy, a ich zastosowanie szybko rośnie w branży gastronomicznej.
Opracowany przez start-up FrostX liofilizator znajdzie zastosowanie przede wszystkim wśród małych producentów i przetwórców żywności (ogrodników, sadowników, restauratorów, hotelarzy itp.). W przyszłym roku zostaną zakończone prace nad mniejszą wersją urządzenia, które będzie przeznaczone do użytku domowego.
FrostX to kolejna spółka funduszu Akcelerator Technologiczny Gliwice Sp. z o.o., działającego przy Technoparku Gliwice. Więcej na temat startupu FrostX można znaleźć TUTAJ
Na zdjęciu pomysłodawcy liofilizatora: Adam Milejski i Krzysztof Hoinka.
![photo](/wp-content/uploads/api-cache-images/27113/e706b0da-091d-4c7c-b0df-155bc0ec854b.jpg)
![photo](/wp-content/uploads/api-cache-images/27118/928dc51f-45af-4275-a0be-0bd659061391.jpg)
![photo](/wp-content/uploads/api-cache-images/27119/906aa7e1-5808-4ec9-b0ce-5365e53fb598.jpg)
![photo](/wp-content/uploads/api-cache-images/27121/9f65cedb-ed8c-44ad-94c7-62302c472a3b.png)
![photo](/wp-content/uploads/api-cache-images/27122/1b7f6bb6-b8d7-42a3-9c7e-8e5a83d0877b.jpg)
![photo](/wp-content/uploads/api-cache-images/27129/2aa28c6c-2d3d-4325-8af8-d037ed97635b.jpg)
![photo](/wp-content/uploads/api-cache-images/27131/bda6397c-2ca0-476e-a834-2b6f23b94d13.png)
Więcej aktualności Mniej aktualności